inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Inspired by...

Theory U en ik

Theory U en ik

'Dat proces kun je niet opjagen. Veel hangt af van waar je vandaan komt en wie je als mens bent....... Wat ik daarmee in feite wil zeggen is, dat waar je uit je eigen binnenste vandaan komt het punt is waar alles om draait.' 
uit Theory U, Otto Scharmer

10 - 11 -2014| Afgelopen week heb ik in het prachtige Cape Cod het vierdaagse programma van het Presencing Institute bijgewoond, gefaciliteerd door Otto Scharmer, samen met 60 andere deelnemers van 'all over the globe'. Voor mij sloot dit naadloos aan op het International Symposium for Contemplative Studies van het Mind & Life Institute, dat ik de dagen voorafgaand aan het programma van het Presencing Institute bijwoonde in Boston. Daar waren wetenschappers bijeengekomen rond het onderwerp contemplatie vanuit diverse tradities, met als een van de hoogtepunten de dialoog tussen de Dalai Lama en de neuroscientists dr. Richard Davidson en Dr. Amishi Jha (zie foto). In het enorme aanbod van verschillende presentaties werd gesproken over de effecten van de beoefening van mindfulness, meditatie en compassie op ons brein, ons gedrag, onze gezondheid, ons samen leven. Tussen de sessies door waren 'practices' geleid door grondleggers als Jon Kabat-Zin, Sharon Salzberg en Joan Halifax.

Slechts in een klein aantal sessies lag de focus op het bedrijfsleven, op leiderschap, op samenwerking. Het was Arianne Huffington, die in haar inspirerende speech tijdens het banquet dinner vorige week zaterdag, opriep tot het in de wereld zetten van de enorme hoeveelheid kennis, zodat we ons veel meer dan nu laten leiden door wijsheid. 'Meditation is no longer only for people under the mangotree', onderstreepte Huffington. Er is een beweging nodig van slim naar wijs, zo nodig in onze huidige tijd die zich vooral lijkt te kenmerken door chaos, hebzucht, ongelijkheid en uitputting van onze kostbare aarde. Huffington riep op tot actie: 'we need vehicles to put this knowlegde into the world'. En dat is precies wat Theory U beoogt: rigoreuze verandering in gang zetten vanuit wijsheid, gegrond in zelfkennis en 'deep listening', om zo bij te dragen aan een betere wereld.

Die processen beginnen bij 'u-zelf', zo bleek ook weer tijdens de 4 dagen van het Presencing Institute over Theory U. En, daarin wakker worden is niet altijd 'great' en 'fantastic'. Ook dat kwam naar voren tijdens deze dagen. Leiden vanuit wijsheid en compassie vraagt om een inner journey. De moed hebben om onder het oppervlakte te kijken, de eigen schaduwkanten te belichten, het echte gesprek aan te gaan en daadwerkelijk te luisteren. Graag verwijs ik naar een eerder blog over Theory U dat ik schreef op 28 maart 2012, getiteld 'U en ik'. Omdat het zo makkelijk is om aan de buitenkant te starten, met programma's waarin vooral anderen moeten veranderen, terwijl de daadwerkelijke verandering van binnen begint. De kunst is: Hoe doe ik deze U nou zelf? Durf ik voorbij mijn kritische stemmen en mijn angsten te gaan, de stilte in? Kan ik wachten en verduren in het vertrouwen dat de toekomst zich aandient? Lukt het om in het 'onaffe' te stappen en experimenten te doen, fouten te maken en daarvan te leren, steeds opnieuw? De U begrijpen is 'U en ik' op een diep niveau zelf durven te leven. Dat is kunstenaarschap. Anders verwordt Theory U tot het zoveelste verandermodelletje. 

Veerkracht

Veerkracht

17 - 10 - 2013 | Veerkracht

Daar ligt ie dan ineens na vele uren noeste arbeid op de tafel in de woonkamer. Acht maanden was alles er op afgestemd en toen ineens werd het muisstil. Totaal uit handen. We konden er niks meer aan doen, behalve verduren dat we moesten wachten. En gister viel ie op de deurmat; een geboorte via de brievenbus. Plof! Heel verwacht en aangekondigd, dat zeker wel, en toch ook als een verrassing. Zo van: 'hallo, dit ben ik geworden'. Het eerste exemplaar van mijn eerste. Sinds gister heb ik het vele malen opgepakt, ingekeken, geroken, gevoeld, gelezen en doorgebladerd. Heel apart, want het is allemaal bekend wat er in staat, bekend hoe het er uit ziet, en het is ook heel onwennig tegelijkertijd.

November 2012 ontstond het idee in de auto op de terugweg uit Utrecht. We waren samen naar een congres geweest over geluk. Misschien had het onderwerp van die middag een zet in de goede richting gegeven plus het feit dat we daar samen waren. Ik wilde al een tijdje, had het ook al wel hier en daar geroepen, en daar was het bij gebleven. Dan is er wel verlangen, maar geen eerste stap op weg naar realiteit. Nu werd het ineens een meer concrete optie. 'Wil je samen met mij...?' Een eerste, wat voorzichtig 'ja' van mijn kant. In januari volgde de afspraak bij de uitgever in Culemborg. Verlangen vraagt om actie, op weg gaan met wat er binnen je mogelijkheden voor handen is. Zo haal je de mogelijke toekomst al dichterbij. Dat is spannend, want het betekent ook de verantwoordelijkheid nemen. Bereidheid en wilskracht. Tijdens de bespreking kwamen andere titels op tafel. Hier kon het dus echt worden. Er volgden meteen al afmetingen (15 bij 23), het aantal pagina's (160), één steunkleur, 'met Sinterklaas in de schoen' en een prijsklasse (€20). Tijdens die eerste afspraak ontstond ook al de titel voor ons boek. Geen los ideetje en wat gemijmer deze keer, maar hupsakee, daadkracht, een eerste stap en eerste contouren van hoe het zou kunnen gaan.

Een van de drie pijlers van veerkracht is het doen met wat je voor handen hebt en van daaruit op weg gaan. Zo is het gegaan. We zijn gaan uitproberen, gaan doen en van daaruit gaan verfijnen. Dat wat er uitziet als een mooi eindproduct is tot stand gekomen door middel van plakken en knippen, verzamelen en weggooien, uitproberen en verschuiven. Van twee kanten aan komen vliegen en zoeken naar gemeenschappelijke taal. Een rommelig proces binnen een helder kader. Dat is ook essentieel. Dat heb ik in dit proces zo aan den lijve ondervonden. Juist door de heldere kaders kon het gaan stromen en vorm krijgen. Juist door de beperkingen kwamen er keuzes. Creativiteit heeft begrenzing nodig. Dan kan het 'stollen' en vorm krijgen.

Gister lagen er twee eerste exemplaren op de bar van ons stamcafé. Er moest op getoost worden natuurlijk, op de samenwerking, op het eindresultaat, op dat wat gaat volgen. Een beetje wiebelig nog en ook heel trots toon ik mijn eerste.

Mijn boek 'Generatie V. Werken aan je veerkracht' is te bestellen via Managementboek.