inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Ontmoetingsplek voor reizigers

< >
Ontmoetingsplek voor reizigers

13 - 02 - 2012| Hotel New York. Wat hou ik van deze plek in Rotterdam. Te midden van alle lelijkheid en ruigheid, vol in de wind en statig op de kop van de pier. Een adres dat tot de verbeelding spreekt: Koninginnehoofd 1. Dat voelt meteen gewichtig. Vanaf deze plek vertrokken vele Europeanen met de Holland Amerika Lijn naar het beloofde land. Zij vertrokken in de hoop op een beter leven, vluchtend voor armoede en/of vervolgd om hun geloof. Bestemming: Noord Amerika. Ruim honderd jaar lang. Ergens van weg en ergens naar toe. Vol vertrouwen dat het daar beter zou zijn. Weg bij het oude, onderweg naar iets nieuws. Er is een noodzaak en er is een nieuw verlangen. Dan komt er beweging.

De meeste veranderingen gaan van A naar B met het risico dat we onszelf gewoon weer uitpakken op de nieuwe plek. Dan is er weinig wezenlijks veranderd. In een ander land en met nieuwe relaties weliswaar, maar op een essentieel niveau nog precies hetzelfde. Alleen de vorm is anders. Diepgaand veranderen vraagt om een voortdurend onderweg zijn. Steeds een stap op weg naar de bestemming. In een oneindige bereidheid tot zelfreflectie. De reis als doel, leren als levenshouding. 

Deze nostalgische plek aan de Maas straalt hoop en rust uit te midden van alle hectiek van de grote stad. Het verbindt mij bovendien met waar ik vandaan kom. Niet alleen woonde ik zelf op verschillende plekken ten noorden van Hotel New York, mijn familie van vaderskant woonde 'op zuid'. Ik voel me daar thuis. Voor mij een mooie ontmoetingsplaats voor reizigers. Om van daaruit weer verder te gaan.