inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Rituele overgangen

< >

27 - 12 - 2011| Om vaart te kunnen maken moet je eerst helemaal stil durven staan. Bewegingsloos. December is een mooie maand daarvoor. Dan lijkt alles ogenschijnlijk in rust. Het oude jaar is voorbij en het nieuwe dient zich nog niet zichtbaar aan. Op de drempel van oud en nieuw. Kerst als overgangsritueel, als periode van stilte, als feest van nieuwe geboorte.

Voor mij is deze periode er een van grote persoonlijke verandering. Geen nieuwe issues, maar wel een samenkomen van meerdere, eerder ingezette, bewegingen. Op eigen benen verder. De diepte in. Het is een periode van loslaten en van rouw. Om deze nieuwe fase te symboliseren verbleef ik tien dagen in een Ayurvedisch centrum in het zuiden van India. Geen nieuwe open vragen, of 'door-vragen' zoals mijn zoon dat noemt, maar  stilte en afstand om zodoende de drempel over te kunnen gaan. Een rituele overgang.

In Theory U van Otto Scharmer is dit de fase van presencing, helemaal onderin de U. Het is de fase van 'letting go' en 'letting come'. Het oude loslaten, zonder de antwoorden van het nieuwe te hebben. Het tolereren van het 'niet weten' in plaats van de controle te willen hebben over de antwoorden. Het is de fase van volledige overgave aan het proces om in volle aanwezigheid te wachten op wat zich aandient. Op de drempel van het nieuwe.