inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Van angst naar moed en creativiteit

< >

"I think anxiety, for people who have found their own heart and their own souls, for them it is a stimulus toward creativity, toward courage. It's what makes us human beings."  (Rollo May)

16  - 1 - 2012| 2012. Net pas begonnen. Wat zal het worden? Het lijkt alsof we allemaal een beetje onze adem inhouden. Ik zie grote bedrijven nog meer teruggrijpen op structuur- en controlemaatregelen. Iedereen is er druk er mee. Het moet anders en ondertussen zoeken we angstvallig oplossingen in oude richtingen. We maken het nodeloos ingewikkeld om maar te behouden wat er is. De actie verdooft de angst. In ieder geval tijdelijk. Op z'n minst even de schijn van controle. De vraag is hoe we de angst om kunnen zetten in moed en creativiteit.

Mooi hoe Rollo May dit in zijn interview eenvoudig verwoord. Met het begrip moed (courage) doelde deze existentieel psycholoog op de manier waarom iemand in de omgang met de buitenwereld de eigen angsten onder ogen ziet en daarboven uit weet te stijgen. Angst zien als het leven dat op de deur klopt en als bron van creativiteit. Een ander perspectief. Dan kan de energie weer stromen. Een creatief 2012.