inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Veerkracht

< >
Veerkracht

17 - 10 - 2013 | Veerkracht

Daar ligt ie dan ineens na vele uren noeste arbeid op de tafel in de woonkamer. Acht maanden was alles er op afgestemd en toen ineens werd het muisstil. Totaal uit handen. We konden er niks meer aan doen, behalve verduren dat we moesten wachten. En gister viel ie op de deurmat; een geboorte via de brievenbus. Plof! Heel verwacht en aangekondigd, dat zeker wel, en toch ook als een verrassing. Zo van: 'hallo, dit ben ik geworden'. Het eerste exemplaar van mijn eerste. Sinds gister heb ik het vele malen opgepakt, ingekeken, geroken, gevoeld, gelezen en doorgebladerd. Heel apart, want het is allemaal bekend wat er in staat, bekend hoe het er uit ziet, en het is ook heel onwennig tegelijkertijd.

November 2012 ontstond het idee in de auto op de terugweg uit Utrecht. We waren samen naar een congres geweest over geluk. Misschien had het onderwerp van die middag een zet in de goede richting gegeven plus het feit dat we daar samen waren. Ik wilde al een tijdje, had het ook al wel hier en daar geroepen, en daar was het bij gebleven. Dan is er wel verlangen, maar geen eerste stap op weg naar realiteit. Nu werd het ineens een meer concrete optie. 'Wil je samen met mij...?' Een eerste, wat voorzichtig 'ja' van mijn kant. In januari volgde de afspraak bij de uitgever in Culemborg. Verlangen vraagt om actie, op weg gaan met wat er binnen je mogelijkheden voor handen is. Zo haal je de mogelijke toekomst al dichterbij. Dat is spannend, want het betekent ook de verantwoordelijkheid nemen. Bereidheid en wilskracht. Tijdens de bespreking kwamen andere titels op tafel. Hier kon het dus echt worden. Er volgden meteen al afmetingen (15 bij 23), het aantal pagina's (160), één steunkleur, 'met Sinterklaas in de schoen' en een prijsklasse (€20). Tijdens die eerste afspraak ontstond ook al de titel voor ons boek. Geen los ideetje en wat gemijmer deze keer, maar hupsakee, daadkracht, een eerste stap en eerste contouren van hoe het zou kunnen gaan.

Een van de drie pijlers van veerkracht is het doen met wat je voor handen hebt en van daaruit op weg gaan. Zo is het gegaan. We zijn gaan uitproberen, gaan doen en van daaruit gaan verfijnen. Dat wat er uitziet als een mooi eindproduct is tot stand gekomen door middel van plakken en knippen, verzamelen en weggooien, uitproberen en verschuiven. Van twee kanten aan komen vliegen en zoeken naar gemeenschappelijke taal. Een rommelig proces binnen een helder kader. Dat is ook essentieel. Dat heb ik in dit proces zo aan den lijve ondervonden. Juist door de heldere kaders kon het gaan stromen en vorm krijgen. Juist door de beperkingen kwamen er keuzes. Creativiteit heeft begrenzing nodig. Dan kan het 'stollen' en vorm krijgen.

Gister lagen er twee eerste exemplaren op de bar van ons stamcafé. Er moest op getoost worden natuurlijk, op de samenwerking, op het eindresultaat, op dat wat gaat volgen. Een beetje wiebelig nog en ook heel trots toon ik mijn eerste.

Mijn boek 'Generatie V. Werken aan je veerkracht' is te bestellen via Managementboek.