inspiration /blog - purechange

business • consult • life • coaching

Wet 3. Opnieuw kijken en luisteren

< >

15 - 07 - 2012| Het is vakantietijd! Over een kleine week heeft ook het noorden van Nederland vakantie. Als je googled op 'vakantie' kom je op allerlei sites van reisorganisaties terecht die ons voor de laagste prijzen weg laten reizen naar allerlei super bestemmingen. Vakantie lijkt synoniem te staan voor weg gaan. Nederland is massaal weg in deze periode en ontmoet elkaar voor een deel op overvolle campings in Zuid Frankrijk of wellicht op Bali of Ibiza. Gezellig hoor! Er moet wel wat te doen zijn op vakantie. Stel je eens voor, je zou je vervelen. Dat zou pas echt vervelend zijn.

Nu heb ik heb eens opgezocht wat het eigenlijk betekent, vakantie. Vakantie is etymologisch verwant aan het Latijnse 'vacare'. Dat betekent 'leeg zijn', 'vrij zijn'. Vrij zijn van onze normale verplichtingen maakt dat we plaats kunnen maken voor iets anders, namelijk voor 'leeg zijn'. Dat klinkt als een verademing in het jachtige leven van onze huidige maatschappij. Even helemaal niks. Even helemaal stil staan zodat we opnieuw kunnen kijken en luisteren. Daar snakken we vaak zo naar en gek genoeg lijken we het met alle macht te willen voorkomen. We vullen onze welverdiende tijd van 'leeg zijn' weer op. 'Wat gaan jullie doen met vakantie?', is de standaardvraag die we elkaar stellen. Niemand die vraagt 'hoe ga jij leeg zijn?' of 'hoe ga jij helemaal vrij zijn deze keer?'. Da's eigenlijk raar, want dat is hoe het zou moeten zijn.

In veranderingsprocessen is deze fase van 'leeg worden' een hele wezenlijke. Juist de leegte en de stilte is zo nodig om vooruit te kunnen gaan. Pas dan kun je immers jezelf weer eens horen. Pas dan kun je weer opnieuw kijken. Als het leeg wordt kun je jezelf weer vullen met wat er voor jou werkelijk toe doet. Het is ook een hele moeilijke fase. Het vraagt om het stellen van de juiste vragen aan onszelf zonder een antwoord te willen forceren. Het vraagt om naar binnen te luisteren, het antwoord een tijdje uit te durven stellen en op onderzoek te gaan. Het lef hebben om in het 'niet-weten' te durven hangen en af te reizen in de catacomben van de eigen binnenwereld als een spannende, avontuurlijke en individuele reis, zodat het antwoord zich als vanzelf aandient.

Het goeie nieuws is, dat je dit op gezette tijden steeds weer opnieuw kunt doen. Zo kun je het hele jaar door een 'vakantiegevoel' met je mee dragen. Zou dat niet weldadig zijn? Hoe ga jij 'leeg zijn' dit jaar? Fijne vakantie!