Theory U en Ik

‘Dat proces kun je niet opjagen. Veel hangt af van waar je vandaan komt en wie je als mens bent…….

Wat ik daarmee in feite wil zeggen is, dat waar je uit je eigen binnenste vandaan komt het punt is waar alles om draait.’

~ uit Theory U, Otto Scharmer

 

28 – 03 – 2012| Eureka!!!! Theory U. Diepgaande transformatieprocessen van individuen en groepen kennen een U beweging. Ineens is het een hype. Overal gonst het van mensen die zich er mee bezighouden. Er worden workshops gegeven, we kunnen oefeningen doen afhankelijk van de fase van de U, dansen op de U, mediteren onderin de U of een ‘wilderness experience’ ondergaan. Allemaal binnen de U.

 

Voor degenen die de theorie niet kennen, een hele beknopte uitleg. Theory U schetst aan de hand van een U de verschillende fasen van een diepgaande verandering. Aan de linkerkant van de U bevindt zich de fase van observeren en uitstel van oordeel, onderin de U de fase van terugtrekken en wachten in volle aanwezigheid en aan de rechterkant van de U de fase van het weer op laten komen van het nieuwe. Om überhaupt in de U te komen moeten we eerst wakker worden (gemaakt). Tot die tijd downloaden we oude patronen uit het verleden en zoeken we oplossingen binnen het gebruikelijke. Even heel kort door de bocht, maar logisch, toch?

 

Theory U is een briljante weergave van een diepgaand veranderproces. Eenvoudig, verhelderend en goed onderbouwd. Ik heb de verschillende boeken van Senge, Scharmer, Jaworkski verslonden en meerdere malen herlezen. Het materiaal is prachtig. De kracht van het model is de eenvoud. Het klinkt echt logisch. Iedereen kan de fasen uitleggen. En daar zit tevens het risico. De eenvoud is het risico. De grote vraag is, wordt het echt van binnen begrepen? Het eenvoudige beeld dat de U suggereert is in wezen de reis van de held, het persoonlijk meesterschap vanuit de wil om te leren en op weg te gaan. Dan gaat het over de continue bereidheid tot reflectie, het durven wachten in diep vertrouwen, moed, de innerlijke wil, het laten ontvouwen van de toekomst, synchroniciteit, intentie en focus. Het is alles behalve een lineair proces. Het verloopt chaotisch en door elkaar.

 

‘U en ik’ luidt de titel van de mail die ik ontvang. Of ik een collega/vriend wegwijs wil maken in dit model. Hoe het ingezet kan worden bij klanten? ‘U en ik’, een geestig gevonden woordspeling en echt precies waar het over moet gaan. Theory U overbrengen kan alleen maar als je zelf van binnen weet hoe dit proces voor jou verloopt. ‘Waar je uit je eigen binnenste vandaan komt is het punt waar alles om draait.’ De kunst is om te weten: Hoe doe ik deze U nou zelf? Durf ik voorbij mijn kritische stemmen en mijn angsten te gaan, de stilte in? Kan ik wachten en verduren in het vertrouwen dat de toekomst zich aandient? Durf ik te leven vanuit mijn ‘innerlijk weten’?  De U begrijpen is ‘U en ik’ op een diep niveau zelf durven te leven. Dat is kunstenaarschap. Anders verwordt Theory U tot het zoveelste verandermodelletje.