Over mij

drs. Sandra van der Maarel (1965)

consultant, coach, facilitator, moderator en auteur

 

 

Ik begeleid organisaties, teams en individuen in leiderschaps- en ontwikkelingsvraagstukken. Ik heb een bedrijfseconomische, psychologische en systemische achtergrond aangevuld met een interesse voor filosofie en oude wijsheidstradities. Aandachtsgebieden zijn: diepgaande verandering, systeemdenken, persoonlijk leiderschap, dialoog en intergenerationele thematiek.

 

Werkervaring

Sinds 2006 werk ik vanuit mijn eigen praktijk, zowel in Nederland als in een internationale context en binnen een brede range aan sectoren (industrie, gezondheidszorg, onderwijs, overheid en consultancy). Naast mijn eigen praktijk ben ik executive intervisie coach in verschillende programma’s op Nyenrode University (o.a. het Advanced Management Program en het Strategic Leadership Program), executive coach voor IESE Business School Barcelona en gastdocent Systemisch Perspectief op Veranderen voor AOG School of Management binnen de leergang Verandermanagement. Ik ben moderator bij het European Leadership Platform, waar ik dialoogsessies begeleid op het gebied van leiderschap. Eerder werkte ik als senior consultant in de Change Management Group van KPMG Consulting en in verschillende bedrijfseconomische functies voor Elsevier Science Publishers en Bloemenveiling Aalsmeer. In grotere leiderschaps – en ontwikkelingsprogramma’s werk ik samen met collega’s in mijn netwerk. 

 

Publicaties

Ik ben mede auteur van het boek Generatie V. Veerkracht voor veertigers en vijftigers (2013), auteur van het essay Slow down to speed up (2016). Van 2015 tot 2019 was ik schrijvend redactielid van het tijdschrift Vuurvogel van Phoenix Opleidingen. Ik schreef hiervoor diverse interviews en artikelen over persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, transitie en de kracht van stilte. In het voorjaar van 2021 verschijnt mijn hoofdstuk Systemisch Perspectief op Veranderen in het boek Essenties van Verandermanagement, een kleine canon van veranderkundige benaderingen.

 

Studies en opleidingen

Ik studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Psychologie aan de Open Universiteit Nederland. Eind jaren 90 raakte ik geïnteresseerd in Systemisch Werk, zowel door mijn zoektocht naar het verhaal en de diepere patronen in mijn familiesysteem als door nieuwe denkbeelden over organisaties, leiderschap en verandering. Bij Phoenix Opleidingen in Utrecht volgde ik de driejarige post-HBO opleiding Professionele Communicatie, gevolgd door diverse vervolgopleidingen waaronder Persoonlijke Begeleiding, Systemisch Werk (o.a. familie- en organisatie opstellingen), Professionele Begeleiding van Organisaties (systemisch werk in organisaties) en Relaties als SpiegelDaarnaast volgde ik internationale programma’s, waaronder het Foundation Programma Theory U van Otto Scharmer (Presencing Institute, Boston, 2014), het programma Synchronicity van David Peat (Pari Center for New Learning, Italië, 2013), het Seminar Deep Dive into Consciousness van Thomas Hübl (Jeruzalem, dec2019/jan2020) en het online programma Transparant Communication van Thomas Hübl (2020/2021).