Over mij

drs. Sandra van der Maarel (1965)

consultant, coach, facilitator, moderator, docent en auteur

 

 

Ik begeleid organisaties, teams en individuen in leiderschaps- en ontwikkelingsvraagstukken. Ik heb een bedrijfseconomische, psychologische en systemische achtergrond aangevuld met een interesse voor filosofie en oude wijsheidstradities. Aandachtsgebieden zijn: diepgaande verandering, systeemdenken, persoonlijk leiderschap, dialoog en intergenerationele thematiek.

 

Werkervaring

Sinds 2006 werk ik vanuit mijn eigen praktijk, zowel in Nederland als in een internationale context en binnen een brede range aan sectoren (industrie, gezondheidszorg, onderwijs, overheid en consultancy). Naast mijn eigen praktijk werk ik samen met een aantal business schools: als gastdocent ‘Systemisch Perspectief op Veranderen’ binnen de academische leergang Verandermanagement van AOG School of Management en als executive coach voor Nyenrode Business School en IESE Business School Barcelona. Tevens ben ik moderator bij het European Leadership Platform, waar ik dialoogsessies begeleid op het gebied van leiderschap. Eerder werkte ik als senior consultant in de Change Management Group van KPMG Consulting en in verschillende bedrijfseconomische functies voor Elsevier Science Publishers en Bloemenveiling Aalsmeer. In grotere leiderschaps – en ontwikkelingsprogramma’s werk ik samen met collega’s uit mijn netwerk. 

 

Publicaties

Mijn essay Systemisch Perspectief op Veranderen is gepubliceerd in het boek Essenties van Verandermanagement, een kleine canon van veranderkundige benaderingen (2021). Ik ben mede auteur van het boek Generatie V. Veerkracht voor veertigers en vijftigers (2013), auteur van het essay Slow down to speed up (In: The New Leadership, 2016). Van 2015 tot 2019 was ik schrijvend redactielid van het tijdschrift Vuurvogel van Phoenix Opleidingen. Ik schreef hiervoor diverse interviews en artikelen over persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, transitie en de kracht van stilte. 

 

Studies, opleidingen en inspiratie

Ik studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (drs) en Psychologie aan de Open Universiteit Nederland. Eind jaren 90 raakte ik geïnteresseerd in Systemisch Werk, zowel door mijn zoektocht naar het verhaal en de diepere patronen in mijn familiesysteem als door nieuwe denkbeelden over organisaties, leiderschap en verandering. Bij Phoenix Opleidingen in Utrecht volgde ik de driejarige post-HBO opleiding Professionele Communicatie, gevolgd door diverse vervolgopleidingen waaronder Persoonlijke Begeleiding, Systemisch Werk (o.a. familie- en organisatie opstellingen), Professionele Begeleiding van Organisaties (systemisch werk in organisaties) en Relaties als Spiegel

 

Daarnaast volgde ik internationale programma’s, waaronder het programma Synchronicity van David Peat (Pari Center for New Learning, Italië, 2013), het Foundation Programma Theory U van Otto Scharmer (Presencing Institute, Boston, 2014) en diverse programma’s van Thomas Hübl (Deep Dive into Consciousness, Jeruzalem, dec2019/jan2020), The Art of Transparant Communication (online, 7 weeks program, 2020) en Conscious Healing (online, 10 weeks program, 2021)). Twee maal woonde ik het meerdaagse seminar van het Mind & Life Institute bij (in 2014 in Boston en de Power & Care conference in 2016 in Brussel) met dialoogbijeenkomsten van verschillende wetenschappers, vertegenwoordigers uit diverse contemplatieve tradities en de Dalai Lama. In 2019 en 2020 volgde ik de 9 resp 10- daagse online summit Healing Collective Trauma georganiseerd door Thomas Hübl met gastsprekers als Gabor Maté, Peter Levine, Bessel van der Kolk, William Ury en vele andere. Ik ben lid van het Mystic Café van Thomas Hübl, waar maandelijks verdiepende lectures en meditaties worden gegeven. Andere inspiratiebronnen zijn Margaret Wheatley en dichter/filosoof David Whyte. Van deze laatste volg ik sinds het voorjaar van 2020 de online bijeenkomsten over transformatie.