Over mij

drs. Sandra van der Maarel (1965)

 

 

Ik heb een bedrijfseconomische, psychologische en systemische achtergrond aangevuld met een interesse voor filosofie en oude wijsheidstradities. Van daaruit begeleid ik organisaties, teams en individuen in leiderschaps- en ontwikkelingsvraagstukken bij het werkelijk bewerkstelligen van fundamentele verandering. 

 

Naast mijn honger naar kennis leer ik vooral van mijn eigen groeiproces. Veranderen is voor mij geen lineair proces, maar een van vallen en opstaan, me verbinden met mijn roots, mijn waarheid leren zien en durven leven, wankelmoedig sprongen wagen, een lach en een traan. Het helpt me om regelmatig in de natuur te zijn of stil te zitten om nieuwe levenslessen en inzichten te transformeren en te integreren. Ik ben gezegend met een jongvolwassen zoon, die me, met z’n wijze en vrolijke nieuwsgierigheid, bij de tijd en les houdt, en me regelmatig heel hard in lachen doet uitbarsten. Lichtheid helpt bij verdieping.

 

Schrijven is voor mij een manier om me creatief te uiten en taal  te geven aan processen die zich niet altijd makkelijk in woorden laten vangen. Ik ben mede auteur van het boek Generatie V. Veerkracht voor veertigers en vijftigers (2013), auteur van het essay Slow down to speed up (2016) en schrijvend redactielid van het tijdschrift Vuurvogel van Phoenix Opleidingen. Op mijn website vind je verschillende publicaties en blogs. 

 

Werkervaring

Sinds 2006 werk ik vanuit mijn eigen praktijk, zowel in Nederland als in een internationale context en binnen een brede range aan sectoren (industrie, gezondheidszorg, onderwijs, overheid en consultancy). Voor mijn overstap naar de Change Management Group van KPMG Consulting in 1998 werkte ik als financial controller bij Elsevier Science Publishers en Bloemenveiling Aalsmeer. Tussen 2002 en 2006 woonde ik in het Italiaanse deel van Zwitserland. Dit heeft me een inkijk gegeven in de verhalen van mensen afkomstig uit verschillende delen van de wereld, een frisse blik op mezelf en de rijkdom van het leren van de Italiaanse taal en cultuur. 

 

Naast mijn eigen praktijk ben ik executive intervisie coach in verschillende programma’s op Nyenrode University (o.a. het Advanced Management Program en het Strategic Leadership Program), alumni coach voor IESE Business School Barcelona en gastdocent Systemisch Perspectief op Veranderen voor AOG School of Management binnen de leergang Verandermanagement. In grotere leiderschaps – en ontwikkelingsprogramma’s werk ik samen met oud KPMG-collega’s en met De Galan Groep in Baarn waar ik als associate aan gelieerd ben. Ik ben verbonden aan het European Leadership Platform, waar ik dialoogsessies begeleid op het gebied van leiderschap.

 

Studies en opleidingen

Mijn nieuwsgierigheid drijft me om ook zelf continu te leren en me te ontwikkelen. Zo studeerde ik, na mijn studie Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Psychologie aan de Open Universiteit Nederland en volgde ik bij Phoenix Opleidingen in Utrecht de driejarige post-HBO opleiding Professionele Communicatie, gevolgd door diverse vervolgopleidingen waaronder Persoonlijke Begeleiding, Systemisch Werk (o.a. familie- en organisatie opstellingen), Professionele Begeleiding van OrganisatiesRelaties als Spiegel en de masterclasses Beweging van de Ziel. Daarnaast volgde ik het Foundation Programma Theory U van Otto Scharmer (Presencing Institute, Boston), het programma Synchronicity van David Peat (Pari Center for New Learning, Italië) en de Masterclass Warriors for the Human Spirit van Margaret Wheatley.